Wellness

A szaunázás a finneknél mind a mai napig elterjedt és népszerű szokás. Úgy tartják, hogy a szauna szent hely, ahol elfelejthetjük hétköznapi problémáinkat. A tevékenység a csendes kikapcsolódásról vagy a nyugodt, halk beszélgetésről szól, de tisztában vannak a szaunázás egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is.

 

Az Eleven Ház szaunavilága a nyugalom oázisa, ahol a szaunázás szerelmesei pihenhetnek. Finn szauna, gőzkabin, infrakabin, dézsazuhany és jégkút gondoskodnak a testi-lelki felfrissülésről.

 

A meleg levegő élénkíti a vérkeringésünket, izzadni kezdünk, szervezetünkből elkezdenek kiürülni a méreganyagok, beindulnak az anyagcsere-folyamatok és a hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége is. Ráadásul a szauna melegének hatására a szervezetben endorfin termelődik, amely csökkenti a stressz káros hatásait, javítja a közérzetet, így jobban fogunk aludni is. A forró levegő és a jeges hűtés kombinációja további pozitív hatásokkal rendelkezik: az erek kitágulása, majd összehúzódása kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket és az egész szervezetet, rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, fiatalítja a bőrt.

 

A szaunázásnak, mindegy melyik lehetőségét választjuk, nagyon sok jótékony hatása van. Azonban nagyon fontos, hogy nem szabad lázasan, betegen használni, alkoholt fogyasztani a használat előtt és figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra. A szaunázás nem ajánlott azoknak, akiknek keringési problémájuk, szívbetegségük, alacsony vagy magas vérnyomásuk van vagy epilepsziában szenvednek!

Finn szauna
Hagyományos finn szaunánk a szaunázás klasszikus élményét nyújtja. A finn szaunában elektromos kályha segítségével fűtjük fel a helyiséget, ami által a levegő hőmérséklete kb. 90°C fokra melegszik fel. A páratartalmat igényeinknek megfelelően növelhetjük, ha a bekészített, illóolajjal bekevert vizet locsoljuk a szaunakályha köveire. A magas hőmérsékletet a szervezet az egyensúly megtartása miatt intenzív izzadással kompenzálja. A verejték párolgása hűti a bőrt és nem engedi túlzottan felforrósodni. A forró levegő után hideg vízzel, illetve jéggel hűtjük le a testünket, majd ezt ismételgetjük, ameddig jólesik. A szauna hatása tehát a váltófürdőn alapszik.

 

Gőzkabin
Leginkább abban tér el a finn szaunától, hogy itt a magas páratartalom dominál alacsonyabb hőmérséklet mellett. Az izzadást közel 80-90%-os relatív páratartalommal idézzük elő, amiről egy gőzgenerátor gondoskodik. Éppen ezért nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre, 45-50 °C fok közötti a kabin hőfoka. Ugyanakkor a magas páratartalom miatt sokkal melegebbnek tűnik a hőmérséklet. Az élvezeti hatások mellett köztudottan gyógyító ereje is van. A gőzfürdő használatával kezelhető az asztma, a reuma, a rekedtség, az izomfájdalmak és a keringési zavarok. A kozmetika területén való felhasználása is igen jelentős, használata nagyon ajánlott érzékeny bőr esetén.

 

Infrakabin
Az infrakabin esetében az infrasugarak a test felszínét melegítik fel és nem a kabin levegőjét, ezért a kabinban csak 30-40 °C fok hőmérséklet van. Használat közben az infrasugarak behatolnak a bőr felszíne alá és belülről kifelé felmelegítik azt, serkentve a vérkeringésünket, viszont a pulzusunk mégsem emelkedik meg annyira, így nem is terheli meg a szervezetünket. 30 perc infraszaunázás után akár 600-800 kalóriát is képes elégetni a szervezet anélkül, hogy mozognánk, ugyanis a sugárzó hő 3-szor mélyebbre hat, mint a mindennapi, szimpla szaunáké, tehát jóval hathatósabb. Többszöri használat után átformálja az alakot, a zsírcsoportokat fellazítja, az izomzatot a nyirokfolyadék intenzív keringetésével „átrendezi”, ezért fogyókúra szempontjából is kiváló. Az infrakabin használatával a szaunázás élményéről és pozitív hatásairól azoknak sem kell lemondaniuk, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Elsősorban értendő ez azokra, akiknek magas a vérnyomásuk vagy visszeres a lábuk vagy éppen szilikon vagy egyéb protézissel rendelkeznek.

 

Jégkút
Lehűt, frissít, felpezsdít. A forró szaunából kilépve a jégkása hűsítő hatása azonnal érezhető, kellemes bizsergést okoz a bőrön, javítja a vérkeringést, ráadásul a bőrünk is szebb lesz tőle. Ez az igazi kényeztetés!