Programlehetőségek

Fedezze fel Jászárokszállás környékének látnivalóit!

 

Jászárokszállás

 

Termál- és strandfürdő

A Jászárokszállási Termál- és Strandfürdő a nyári szezonban várja Vendégeit. A strand területén 3 kültéri medence található; a nemrég felújított termálmedence mellett még kialakítottak egy feszített víztükrű úszómedencét is, majd 2017-ben egy gyermekmedencével bővült a választék. A termálmedencét egy 702 méter mélyre fúrt termálkút táplálja, melynek vize 52 °C -os. Több mozgásszeri betegség bántalmaira is jó hatást gyakorol.

 

Bringapark
2022-ben került átadásra a térítés nélkül igénybe vehető bringapálya, mely a kezdőknek és haladóknak is kiváló gyakorlási lehetőséget biztosít.

 

ÁllatbarátkoZoo
2017-ben nyitotta meg kapuit a város első állatsimogatója, mely különböző programokkal várja az érdeklődőket.

 

Jászberény

 

Jász Múzeum

A Jász Múzeum meghatározó szerepet játszik Jászberény és a Jászság tudományos és kulturális életében. A Jász Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjtőkörű tájmúzeum, így hatalmas gyűjteményének is e két terület alkotja a törzsanyagát. Leghíresebb műtárgya a Lehel kürtje.

 

Jászberényi Állat- és Növénykert
A Jászberényi Állat- és Növénykert 1979 óta várja látogatóit. A mintegy 4,5 hektárnyi területen elterülő állatkertben az elmúlt években számos fejlesztést végeztek, így korszerű, az állatok igényeinek megfelelő bemutatóterek épültek, amelyek a természetes élőhelyek alapján nemcsak tágasak, de számos környezeti elemmel is rendelkeznek. A Jászberényi Állat- és Növénykert egyik legkedveltebb és legkülönlegesebb programja a pingvin séta, amely során a látogatók pingvinek társaságában sétálhatják körbe az állatkert területét.

 

Gyöngyös

 

Mátra Múzeum
Az egykori Orczy-kastélyban működő Mátra Múzeum vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállításokkal várja látogatóit. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza.

 

Gyöngyösi Állatkert
A Gyöngyösi Állatkert – mely Gyöngyös belvárosától pár percre, a Gyöngyösoroszi elágazásnál található – közel 2 hektáron helyezkedik el, és több, mint 150 állatfajnak ad otthont. Az állatok mellett a gyermekeket ugrálóvár, póni lovaglás és játszópark várja.

 

Szent Bertalan templom kincstára és torony kilátó
Az ország második legnagyobb egyházi kincstárgyűjteménye található Gyöngyösön a Szent Korona Házban. A kincstárban többek között nagy művészi értékű ötvös tárgyakat, kelyheket, talpas kereszteket, ereklyetartókat, úrmutatókat, könyveket és képeket őriznek.
A Szent Bertalan templom 2018-2019-ben új toronysisakot kapott, mellyel párhuzamosan a déli toronyban kiépítésre került egy látványlift és kilátó, ahonnan a látogatók elé a torony belseje, illetve a zsalus ablakokon keresztül a város és a Mátra látképe tárul.

 

Farkasmály
A Gyöngyöshöz közeli farkasmályi pincesor 26 pincéje borkóstolókkal, nyáron grillteraszokkal várja a Vendégeket. A Sár-hegy lábánál fekvő, folyosókkal összekötött, szabadon átjárható pincerendszerben lehetősége van az idelátogatónak megkóstolni a zamatosabbnál zamatosabb mátrai borokat.

 

Mátra
A Mátrában minden évszakban számtalan természeti és épített látnivaló várja az ide látogatókat. Vadregényes erdőrengeteg, csodálatos panorámájú bércek, romantikus szurdokok, kitűnő hegyi levegő kiváló helyszínei lehetnek egy könnyedebb sétának vagy éppen egy kihívásokkal teli túrának is.

 

Sástói kilátó
Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. A torony 50 méter magas, 258 lépcsőn lehet feljutni a negyedik szintre.

 

Oxygen Adrenalin Park
Az Oxygen Adrenalin Park a Mátra déli lejtőjén, Mátrafüred és Mátraháza között helyezkedik el. Már több, mint 30 féle játék- és élményelem, büfé, étterem várja a látogatókat.

 

Kékestető
Kékestető egyik ismérve a már jó messziről látható 180 méter magas TV torony, mely csodálatos körpanorámát nyújtó kilátó is egyben.
Kékestető, mint az ország legmagasabb pontja, télen a síelők kedvelt úti célja – innen indul Magyarország leghosszabb lesiklópályája, amely 1,8 kilométer hosszú. A déli sípálya mindvégig enyhe lejtésű, így kezdőknek, családoknak kiválóan alkalmas. Az északi, 590 méter hosszú sípálya az egyik legnehezebb hazánkban, ezért ez a pálya már jó sítudást igényel.

 

Hatvan

 

Grassalkovich-kastély
A hatvani Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. A vadászati kiállítás rengeteg kitömött állattal kalauzol végig a Kárpát-medence élőhelyein és különböző állatfajain. Számos interaktív elem és játék igyekszik a fiatal korosztály figyelmét fenntartani. A földszinti rész elsősorban a flóráról és faunáról szól, az emeleten pedig a vadászmesterséggel ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

Jászszentandrás

 

Termálfürdő és Kemping
A jászszentandrási termálfürdő kiváló pihenési lehetőséget nyújt a fürdőzni vágyók számára. A fürdő négy modern medencével és csúszdaparkkal rendelkezik. Míg az idősebbek számára az élményelemekkel felszerelt termálmedence, a családok és a fiatalok körében a hideg vizes úszómedence és a csúszdamedence a legnépszerűbb. A gyerek szórakozását a minicsúszdás gyerekmedence és a játszótér biztosítja.

 

Jászágó

 

Helytörténeti, Néprajzi és Iskolatörténeti Gyűjtemény
A helytörténeti gyűjtemény három részre tagolódik. Az iskolatörténeti kiállítás bemutatja a zugiskolákat, valamint egy századeleji tanyai iskola világába kalauzolja a látogatókat. A régészeti kiállításon a régi kultúrák tárgyi emlékei tekinthetők meg. A néprajzi kiállításon a gyermeknevelés, a család ellátásához szükséges eszközök, a gazdálkodás eszközei, valamint az egykori paraszti és polgári viselet ruhadarabjai láthatók.

 

Szentháromság Római Katolikus Templom

A város legfontosabb építészeti, történeti látnivalója a kívül-belül csodálatosan felújított barokk műemlék. A templomot 1761 és 1767 között építették a korábbi, szűknek bizonyult templom helyén. Húsz évvel később egy torony került a homlokzatra copf stílusú kapuzattal. Maga az épület barokk stílusú, egyhajós, öt boltszakaszos. A külső majdnem teljesen dísztelen, csak az oromzat kőszobor alakjai és ezen kívül a két oldalsó kapuzata díszesebb.

 

Szentháromság Római Katolikus Templom

Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is látható. Az ötosztatú ház hűen tükrözi a jászsági polgárosuló parasztcsalád életvitelét, lakáskultúráját.